O persoana fizica are mai mult de 5 contracte de inchiriere incheiate cu persoane fizice si juridice. Ce obligatii declarative are?
Se disting doua situatii in ce priveste inchiriere de imobile:
- inchiriere pe termen lung
- inchiriere pe termen scurt
1. Impozitul pe veniturile obtinute din inchirierea pe termen lung
Impozitul pe veniturile obtinute din inchirierea pe termen lung (cu exceptia inchirierii in scop turistic) se calculeaza aplicand o cota de 10% asupra venitului impozabil. Acesta se determina prin reducerea venitului brut cu o cota forfetara de 20%, ceea ce inseamna ca impozitul se aplica doar asupra a 80% din venitul brut.
Venitul brut include atat chiria incasata, cat si eventualele cheltuieli care, in mod normal, revin proprietarului, dar sunt suportate de chirias. De exemplu, daca chiriasul achita reparatia unei tevi sparte, aceasta suma se considera venit suplimentar din chirie si trebuie impozitata. In acest caz, chiriasul trebuie sa informeze proprietarul in termen de 30 de zile de la finalizarea reparatiei, iar proprietarul are obligatia de a declara suma respectiva la ANAF.
2. Impozitul pe veniturile obtinute din inchirierea pe termen scurt (in scop turistic)
Cota de impozit in cazul inchirierii a mai putin de 5 camere/case in regim turistic este tot de 10% dar nu din venitul real, ci din normal de venit publicata an de an de ANAF. Aceste norme difera in general de la o zona la alta, in functie de localitati turistice sau nu, de zone rurale sau urbane etc.
Atentie: in acest sistem, o camera nu poate fi inchiriata pentru mai mult de 30 de zile o data, in regim turistic. Tot ce depaseste 30 de zile, conform legislatiei romanesti, se incadreaza la inchiriere pe termen lung si se impoziteaza ca atare.
In cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul aceluiasi an fiscal, determinarea venitului se efectueaza pe baza normei anuale de venit pentru intregul an fiscal.
In cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator determinarea venitului net se realizeaza in sistem real si se supune impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente.
Impozitul anual se calculeaza in acest caz, pe baza declaratiei unice, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, si se plateste integral pana la data de 25 mai a anului fiscal urmator celui de realizare a venitului.
Inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuintele proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.
Veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre unu si 5 camere inclusiv, in cursul unui an fiscal, se determina pe baza normei anuale de venit. In cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul aceluiasi an fiscal, determinarea venitului se efectueaza pe baza normei anuale de venit pentru intregul an fiscal.
(5) In cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator determinarea venitului net se realizeaza in sistem real si se supune impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente.
Organizarea contabilitatii presupune si o autorizare prealabila ca PFA / SRL.
In cazul in care proprietarii care inchiriaza in scop turistic incaseaza banii cash sau cu card au obligatia sa aiba si casa de marcat.